perjantai 1. joulukuuta 2017

Poni, jota ei saada raviin.


Yritän nyt taas tulla väkertämään edes vähän kuulumisia, kun on taas venähtänyt aikaa edellisestä postauksesta. On edelleen vähän hankala kirjoittaa, kun toinen käsi paketissa. Jos jollain on näin joulukuun kunniaksi spessupostauksiin ideoita, voin yrittää kirjoitella. Varustepostaus ainakin mahdollinen, sitä joskus toivottiin kovasti. Instagrammiin päivittelen huomattavasti useammin, eli jos kiinnostaa niin kannattaa mennä seuraamaan @project.casper

Pitäisi ottaa taas käyttöön se tyyli miten kirjoitin aikaisemmin, eli jätin aina luonnoksiin joka kerralta vähän tekstiä. Nyt on muisti niin tyhjä, että ärsyttävä yrittää kirjoittaa kunnollista postausta.


Ensimmäisenä voisin kertoa kahdesta tunnista, joilla Iina oli ponin kanssa. Ensimmäisestä on jo muutamia viikkoja. Tallilla käy sellainen ulkopuolinen valmentaja välillä muutamankin kerran viikossa, ja ajalteltiin kokeilla. Pitää ihan kaiken tasoisille tunteja. Samalla tunnilla oli Casperin lisäksi kaksi hevosta. Ensin opettaja ei edes tajunnut, että Iina tuli tunnille.. :D Oltiin muutenkin vähän myöhässä, eli kun muut olivat jo tehneet "ohjatun" alkuverkan, niin Iina yritti kiriä itsekseen muita kiinni, kun tekivät jo pikkuhiljaa tehtävää. Oikeastaan melkeimpä koko tunti oli sellaista, että ensin käynnissä, sitten ravissa, ja sitten laukassa mentiin ympyrää ja ympyrällä yritettiin saada sisätakasta polkemaan syvemmälle alle. Tekivät myös kevennyksen vaihtoa ylhäällä. Kaksi muuta ratsukkoa oli ollut jo aiemmin samassa ryhmässä, joten opettaja tiesi, että oli heille hyvä tehtävä ja heidän hevostensa heikkoudet ja vahvuudet. Poni oli ihan super kaikessa, ja oikeastaan varmaan suoritti parhaiten.
Laukka on tosiaan vasempaan ponilla heikompaa, niinkuin videolta näkyykin. Koska vasen laukka otettiin ihan viimeisenä eikä välikäyntejäkään kummemmin ollut, niin oli C jo sen verran väsynyt, ettei se oikeen jaksanut enää. Hienosti se yritti, mutta laukkahan ei enää pyörinyt ollenkaan niin hyvin, vauhti kiihtyi, ja tuli ravirikkoja.

En tiedä, mitä ajattelisin koko jutusta. Tuli taas vähän sellainen olo, että molempia pidettiin todella nuorina ja ehkä jotenkin vähän tyhminä. Iinaa kommentoitiin huomattavasti vähemmän kuin muita. Kommentoitiin vähän hassusti ponin satulaa, eikä esimerkiksi kysytty suoraan, että miksi on päädytty tuollaiseen ratkaisuun, tai että oletteko miettineet, että satula on vähän pitkä. Pieniä asioita, mutta kun kuulee jatkuvasti sellaista vihjailua ja kaikkea muuta eri asioista, niin tekee itselle tosi typerän olon. Myöhemmin juttelin toisen tallilaisen kanssa ja sanoin, että ei tuntunut ottavan meitä oikein vakavasti, niin opettaja oli kuulemma kuitenkin kehunut Casperia, kuinka hieno poni se on ja että suoritti kyllä parhaiten tehtävät, vaikka siellä kaksi hevostakin oli Iinan ja C:n lisäksi.

LINKKI VIDEOON

Toinen tunti oli sitten viime sunnuntaina. Iina käytti yksityistuntinsa Casperilla, kun käy siis muutenkin tuolla C:n tallilla tunneilla. Ei tiedetty yhtään mitä odottaa, kun opettajalla kuitenkin itsellään vain hevosia ja tietysti kaikilla on varmasti ennakkoluulonsa shetlanninponeja kohtaan ratsuina. Ensin kyseli mitä poni osaa, ja Iina meni askellajit nopeasti läpi. Väistöt on olleet ponille jollain tavalla vähän hankalia alusta asti, se varsinkin alkuun veti itsensä aivan nippuun turpa ryntäisiin, ja sipsutti pienin askelin suoraan sivulle. Ne ovat parantuneet ihan huimasti, mutta edelleen meinaa vauhti hiipua hiukan. Tunnilla treenasivat sitten väistöjä. Tulikin muutama superhieno raviväistö, ja opettaja ihmettelikin, että mikäs ongelma niissä nyt sitten oli. Noh, ei enää varmaan mikään :D
Toinen tehtävä oli laukasta käyntiin. Ne on C:lle aika hankalia. Se pystyisi kyllä, mutta Iina sitä sanoi aiemmin, että poni ei vaan tunnu tajuavan mitä sen kuuluisi tehdä. Samaa sanoi nyt tunnilla opettaja, että C ei näytä käsittävän, että siitä pitäisi siirtyä suoraan käyntiin. Muutama kiva siirtyminen tuli kuitenkin kaikesta huolimatta! Mitään ihmeellisempää eivät sitten tehneetkään. Poni sai kehuja, on kuulemma mielettömän söpö ja tosi kiva laukka noin shettikseksi.

LINKKI VIDEOON

Kun kipsini vaihdettiin lyhyempään muutama viikko sitten, sanoi toimintaterapeutti, että saisin mahdollisesti joskus helmikuussa ratsastaa. Käski vielä kysymään lääkäriltä, joten en uskalla vielä elätellä mitään toiveita minkään suhteen. Paperilla kuitenkin lukee kokonaiskuntoutumisajaksi noin 6-9kk, joten ei yhtään tiedä, miten asiat menee. Tämän takia miettiinkin, että olisin voinut ottaa toisen vuokraajan kerran viikkoon. Mahdollisesti sellaisen, joka ponilla haluaisi hypätä. En pidä ollenkaan pahana juttuja, jos olisi joku pikkukuski, joka haluaisi vaikka jotain ristikkoluokkia kisata.
Noh, tehtävä ei sitten osoittautunutkaan niin helpoksi, kuin olisi voinut kuvitella. Nimettömänä tuli hirveä määrä kyselyitä, olisiko sopiva jos on sen ja sen kokoinen, olisipa kiva tulla kokeilemaan Casperia, missä se asuu, "asun lähellä, olisi kiva tulla" ja vaikka ja mitä muuta.
Loppuen lopuksi viestiä tuli sitten kahdelta ihmiseltä, joista toinen tuli kokeilemaan asti. Ajattelin, että ratsastaja voisi olla ponille hyvä ja sopiva ratsastaja. Osasi käsitellä ponia maasta ja oli tosi mukava tyyppi näin muuten, mutta hänelläkin oli sama ongelma kuin kaikilla muillakin jotka kesällä kävivät Casperia kokeilemassa - eivät saaneet ponia edes raviin. Poni kiemurteli jo käynnissä vähän hassuja ristiaskelia, eikä liikkunut reipasta ja aktiivista käyntiä eteen. Alkoi myös rullailemaan aika reilusti, suustaan kun on kovin herkkä. Raviin ei meinannut millään lähteä. Sai paukuttaa vaikka minkälaisia ponipohkeita, niin ei. Kyllä se sitten jossainkohtaa lähti, mutta eihän siitä oikein mitään tullut. Poni ei taipunut mihinkään, ja juoksi kulmien läpi suorana pökkelönä. Ympyrät juoksi myös sisälle kaatuen. Laukkaa sai nostettua monenmonenmonen yrityksen jälkeen ihan muutaman, erittäin selättömän ja ihmeellisen räpellysaskeleen. Toiseen suuntaan tuli ainoastaan pari askelta vastalaukkaa.

Muita halukkaita ei sitten kuulunut. Laitoin sitten instagramiinkin, kun asiasta kyseltiin, että taidan mielummin ottaa sitten vaikka jonkun oikeasti osaavan hyppäämään satunnaisesti ilmaiseksi Casperilla. Sainkin yhdeltä tytöltä sitten viestiä, ja kävi keskiviikkona kokeilemassa ja ottamassa muutamat pienet pomput. Tykkäsi Casperista kovasti ja poni oli onnessaan kun pääsi hyppäämään! Ei ollut ongelmia oikeastaan missään, laukannostot olivat vähän sellaisia hitaampia kuin yleensä, mutta poni on jotenkin niin herkkä istunnalle, että nostaa helposti väärän tai räpeltää jotain muuta. Valitettavasti ratsastaja oli ponille jo aika pitkä, joten en tiedä, kauanko pystyy käymään kun on kuitenkin kasvavassa iässä vielä.

Ponin kanssa on ratsastaessa treenailtu nyt esimerkiksi takaosakäännöksiä ja vastalaukkaa. Laukassa esimerkiksi sellaista tiimalasikahdesikkoa, jolloin toinen puoli tulee aina vastalaukassa. Casper innostuu siitä ihan hirveästi! Iina on myös tehnyt sitä, että nostaa suoralla uralla myötä- tai vastalaukan. Poni nostaa juuri sen, kumpaa pyydetään, vaikka itseasiassa ensin epäilinkin, että onnistuukohan ihan niin hyvin!

En tainnut mainita vielä siitäkään, että ponilla kävi myös tuossa lokakuussa raspaaja. Pieniä piikkejä ja epätasaisuutta oli, mutta tosi hyvät ja siistit hampaat kaikenkaikkiaan. C sai myös rokotuksen samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti