keskiviikko 20. joulukuuta 2017

"Nyt on käynyt sellainen valitettava vahinko.."


Hieroja kävi tässä joskus reilu viikko sitten. Ponilla ei ollut missään mitään ongelmaa, paitsi joku vatsalihaksiin liitoksissa oleva juttu toiselta puolelta tuolta jostain ylhäältä selästä/kyljestä. Sanoi, että johtuu aika varmasti ponin vinosta säästä. Näytin myös satulaa, kun olen tässä kuumotellut sen pituudesta ja istuvuudesta muutenkin, vaikka tottakai sovitettiin kunnolla. Totesi senkin hyväksi, eikä se yksi-kaksi ylimääräistä senttiä ole tehnyt minkäänlaista vahinkoa.

Ponilla on ollut ainakin jostain kesästä asti sellainen hassu paukura takapäässä. Se ei ole mikään selkeä iso pyöreä patti, vaan sellainen jännä. Se on suoraan rangan päällä, täysin keskellä, ehkä 10cm hännästä ylöspäin. Sitä ei nää selän puolelta katsoessa, mutta hännän puolelta näkee. Sellainen kovahko, ja saa murjoa vaikka miten eikä ponia kiinnosta. En ole huolestunut siitä, sillä fyssarikaan ei mainnut siitä mitään millään kerralla käydessään. Hieroja kuitenkin huomasi sen heti ja tutki sitä pitkän aikaa. Totesi patin olevan nestettä. Seuraavana päivänä patti oli kasvanut ainakin leveyssuunnassa, ja se oli ihan sellainen pehmeä löllö. Laitoin hierojalle viestiä ja hän sanoi sen liittyvän jotenkin johonkin lymfakiertoon, eli ilmeisesti aineenvaihduntaan. Tätä kautta se liittyy myös hikoiluun, sillä C:hän hikoilee oudon vähän. Läpimäräksi sitä ei saa millään. Hieroja suositteli kiropraktikkoa, ja yritän saada Linda Telfordin käymään mahdollisiman nopeasti.

Toisaalta nyt kun miettii, niin mielestäni ponin takaset ovat joskus tulleet "luonnollisesti" paljon enemmän alle kuin nykyään. Esimerkiksi juoksuttaessa ihan löysästi, se astui tosi pitkälle, kun taas nyt tarvitsee tehdä siinäkin kovasti töitä, ettei takapää vaan hipsuttele kaukana takana. En tiedä voisiko sitten liittyä tuohon pattiin jotenkin, vinoon säkään, vai johonkin ihan muuhun? Myös tuo aineenvaihdunnassa oleva häiriö on hyvin ymmärrettävä, koska Casperhan ei hikoa. Ei sitten millään. Syksyllä/loppukesästä sen sai hikiseksi, mutta ei enää. Sitä ei saa edes nihkeäksi, vaikka mitä tekisi. Jossain on siis vikaa, se ei ole normaalia.

Tämä kyseinen hieroja on nähnyt Casperin silloin kaviokuumeisena, sairaalloisen lihavana ja nesteisenä kesällä -16 ja sitten tuossa joskus helmikuun lopulla, kun poni oli aivan luuta ja nahkaa sairasloman jäljiltä. Kehui, että poni näyttää nyt tosi hyvältä. Toki vähän lihakseton se on edelleen, ja varsinkin selkä on aika heikko. Rankempaa liikuntaa vaan lisää. Kuulemma poni ei tuntunut milläänlailla rasittuneelta, eli tehdään liian kevyesti :D
Ollaan myös pitkään naurettu C:n ylimääräisille nahkakurtuille, kun ne nyt klipattuna näkyvät niin selkeästi. Ponilla on siis sellainen pari kokoa liian iso nahka. En tiennyt, voiko hevoselle jäädä ylimääräistä nahkaa vähän niinkuin ihmisillekkin jos on ollut joskus todella lihava. Hierojakaan ei ollut ihan varma, mutta kuulemma todennäköisesti ylimääräinen nahka on oikeasti jäänyt siitä.. Aika lihava on saanut olla! 

Vuokraajaa ponille ei löytynyt, vaikka sitä etsinkin. Muutamia tosiaan kävi kokeilemassa, mutta ei ole helppoa löytää ihmistä joka on sopivan kokoinen ja osaa "oikeasti" ratsastaa, eli ei puksuta uraa pitkin poni suorana pökkelönä askellajista toiseen. Haluaisin kuitenkin, että poni pääsee hyppäämään kun se siitä niin kovasti tykkää ja toki lihaksiston kannaltakin hyödyllistä. Ja niinkuin tuolla yhdessä edellisessä postauksessa mainitsinkin, löysin sitten onneksi yhden ihmisen, joka satunnaisesti tulee nyt Casperilla hyppäämään. Viimeviikolla tuli sitten taas. Pitkällä sivulla oli sellainen innarihomma, en tiedä mikä sen nimi on :D Mutta kuitenkin, puomeja ja korotettuja puomeja. Niiden väleistä ei oltu yhtään varmoja, mutta ratsastaja osasi ne onneksi ensimmäisellä laittaa oikein, vaikka ei osannutkaan pienen ponin askelista sanoa mitään. Pääty-ympyrällä oli pieni ristikko. Alkuun poni näytti tosi kivalta ja ilmeisesti olikin hyvä ratsastaa. 
Maneesiin tuli kuitenkin ensimmäistä kertaa tallin uusi ori, ja ponilla meni kuppi aivan nurin. Se otti jotain lähtöjä ihan kokoajan, teki niitä ylös-eteen hyppyjä ja pukittikin muutaman kerran, sekä kiskoi päätä alas. Ratsastajakin jalkautui maneesin seinään, onneksi hyvin maltillisella vauhdilla. Poni heitti siis kaulalle, ja tuli siitä alas. Treeni jatkui sitten normaalisti, mutta edelleen näköjään esteiden jälkeen poni veteli päätään alas. Jäi vähän mysteeriksi, että mikä sille tuli, sillä se ei ole ikinä tehnyt noin. Vaikka toinen hevonen olisi ollut kuinka jännittynyt ja sikaillut, niin C:ltä ei mitään reaktiota. Tosin seuraavana päivänä poni käyttäytyi tuota kyseistä hevosta kohtaan muutenkin vähän oudosti, kun vein sitä käytävälle ja takaisin. Yritti lähteä peruuttelemaan sitä kohti jne.

LINKKI VIDEOON

Lauantaina päivällä sain puhelun tallilta, ponilla oli jäänyt illalla ovi auki ja se oli sitten tietysti ollut koko yön tallissa vapaana. Ensimmäinen ajatus oli, että noniin, nyt se poni kuolee. Se ei kuitenkaan onneksi ollut päässyt käsiksi mihinkään muuhun kuin kivennäiseen ja (öljy)alfalfahakkeeseen, sekä tallin heinään. Tässätapauksessa eniten pelotti tuo heinä, koska poni syö sitä omaa kuivaheinäänsä, joten äkillinen iso määrä (mahdollisesti sokerista?) säilöheinää ei voi tehdä ponin mahalle kovin hyvää. Sitä oltiin kuitenkin seurattu aamu, ja ähkyoireita tai mitään muutakaan ihmeellistä ei ollut ilmennyt. Vähän jännitti myös seuraavat päivät, että alkaako tulla kaviokuumeoireita. Poni on kuitenkin hoikassa kunnossa ja liikkuu aktiivisesti niin mitään isoa vaaraa ei pitäisi olla, mutta toki se aina mietityttää. Mitään ei ole kuitenkaan vielä tullut eli tuskin tuleekaan. Maha on todella turvoksissa tuolta takaa ja selvästi on vähän arka, mutta satulavyöhön tai muuhunkaan ei sano mitään. Muutaman ensimmäisen päivän poni oli ihan täysi sika, eikä halunnut seistä hetkeäkään aloillaan, vaan steppasi, kaivoi, riuhtoi naruja, näykki ym mukavaa. Nyt se on jo rauhottunut. Luojankiitos sillä ei ollut saatavilla esimerkiksi kauraa tai muuta. Naaman edessä sillä olisi ollut kaikki rehut kauraa lukuunottamatta, mutta ne ovat onneksi sellaisissa valkoisissa Ikean (roska?)laatikoissa, joten se ei osannut niitä avata.

Sain itse kipsin/lastan lopullisesti pois perjantaina, eli reilun seitsemän viikon jälkeen leikkauksesta. Nyt alkaa tuskastuttavan hidas kuntoutus, ja muutaman viikon kädessä on vielä rannetuki. Liikerata ja voima on vielä täysin olematonta ja niin tulee olemaan vielä pitkään. Edelleen en saa tehdä muuta kuin liikuttaa omalla painolla. Ajattelin ensin, että pääsen silloin helmikuussa ratsastamaan, mutta fyssari vähän vihjaili, että siinä saattaa mennä se 6-9kk leikkauksesta. Kysyn kuitenkin vielä lääkäriltä asiasta, kun sinne taas tammikuun lopussa menen käymään.

5 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Onko C ollut miten muiden orien kanssa lähekkäin, kuin tämän kyseisen postauksen orin? Kun mieleeni tuli sellainen, että jos se on vain jonkinlaista ''johtajuuden'' poukkoilua! Tosiaan kun meillä oli aina pikku orin kanssa ja aika ajoin heillä oli kiistaa siitä kumpi se johtaja on, mutta muiden heppojen (ei tosin orien) kanssa C:llä ei ole ikinä ollut mitään sanottavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvennykseksi siis vielä, ettei muiden orien kanssa ole ollut siis edes tekemisissä ':D

   Poista
  2. Ei ole nähnyt muita oreja, ja se tulikin heti silloin mieleen, että varmaan jotain isoegoisen miniponin pullistelua! :D

   Poista