maanantai 28. joulukuuta 2015

Shetlanninponit - lihavia lastenratsuja.

Gestüt Rosental
Varsinkin Suomessa shetlanninponit mielletään lähinnä omapäisiksi ja temppuileviksi pikkulasten ratsuiksi. Suuri osa shettiksistä on täällä tosi lihavia ja ihmisten päähän on jäänyt tietty kuva, miltä shettiksien "pitäisi" näyttää.. Pienen kokonsa vuoksi niitä harvemmin ratsutetaan ammattilaisen toimesta ja niiden selässä istuu lähinnä osaamattomia pikkulapsia, jolloin liikuntakin saattaa jäädä kovin vähäiseksi.

Varusteita on aika vaikea löytää. Suojia ei ole tarpeeksi pieniä, erikoisemmat kuolaimet ovat aina liian isoa kokoa, oikeasti laadukkaat suitset halutessaan teettäminen taitaa olla paras vaihtoehto niin pienelle päälle, puhumattakaan satulan löytämisestä. Liian usein ostetaan se "sinnepäin" oleva satasen pikkusatula ja lyödään häntäremmin kera selkään, kun eihän sillä ponilla ratsasta kuin lapsia. Matalaan kitalakeen ja muutenkin pieneen suuhun pitäisi hakea sopiva kuolain, mutta mitä sitä turhaan, jos pikkulapset vaan köpöttelee. Se perusnivel saattaa olla hyvinkin huono vaihtoehto, sillä pidätettä tehdessä kuolain kääntyy suoraan kitalakeen.  En ihmettele, että tällä tyylillä tulee pukittelevia ja muutenkin käytökseltään ärsyttäviä poneja.

Tietysti shettikset perusluonteeltaakin ovat - no, shettiksiä, eli luonteikkaita, itsepäisiä ja nopeita oppimaan myös ne huonot tavat. Niillä on ponimaisia jekkuja ja tekevät mitä haluavat jos niiden antaa. Silti väitän, että suuri osa shettiksien huonosta käytöksestä ja ratsastettavuudesta johtuu ihan vain koulutuksen ja rajojen puutteesta.

Kuinka paljon tälläisiä tai tälläisiä poneja olet nähnyt Suomessa? Entä kuinka monen shettiksen suussa olet nähnyt kan get? (Eihän shettis edes rakenteellisesti pysty sellaisiin asioihin missä kankia tarvittaisiin, mutta silti) 
Gestüt Rosental
(blogi)
Sitten se surullinen lihavuus.. Googlatkaa Brittien tai Saksan shetlanninponeja, ne ovat ihan eri luokkaa kuin täällä kotosuomessa. Tietysti sieltäkin löytyy näitä Suomen poneihin verrattavia, mutta ei varmastikkaan niissä määrin kuin täältä.
Joko shettiksille annetaan liikaa ruokaa, liikutetaan liian vähän tai sitten molempia. Shettikset tarvitsevat yhtälailla liikuntaa kuin isommatkin hevoset, sitä ei kaikki tunnu tajuavan. Väkirehuja harva poni edes tarvitsisi, ellei se ole oikeasti treenissä. Täällä oli hyvää asiaa shettiksien ruokinnasta.

"Hyvä nyrkkisääntö on, että vesi ei saa seistä selässä mutta selkäranka ei saa olla esillä, kylkiluut eivät saa näkyä mutta niiden tulisi tuntua" Näin lukee Shetlanninponiyhdistyksen sivuilla. Aina saa kuulla, kuinka "shettiksellä pitää olla vähän pyöreyttä" tai "no niidenhän kuuluu olla tuollaisia palloja" - juu ei kuulu. Tietenkin on olemassa erilaisia rakenteita ponilla, joku on pitkäjalkaisempi ja sirompi, joku on taas lyhytjalkainen ja pyöreämpi. Raviponeissa ja näyttelyponeissa huomaa selvän eron.
Suomessa ihannoidaan selvästi noita pyöreämpiä poneja.

Ratsastaja n. 157cm ja poni n. 115cm. (blogi)
Ratsastaja n. 155cm ja poni reilun metrin. (blogi
Shettisratsastajien koosta ollaan yleensä ihan turhan hysteerisiä. En tarkoita, että isollakaan shettiksellä voi ratsastaa 170 senttinen ja 60 kiloinen (vaikka valitettavasti sellaisiakin näkee..), se alkaa mennä jo aika överiksi. Esimerkiksi tämänkokoinen ei enää kuuluisi shettiksen selkään.
Shettisyhdistyksellä suositellaan muistaakseni alle metriselle ponille alle 145cm ratsastajaa ja yli metriselle ponille alle 155cm ratsastajaa. Nämä ovat mielestäni hyvät "noin rajat" ratsastajalle pituuden suhteen.
Olen nähnyt kuitenkin lähemmäs 160cm tai sen ylikin olevia ihmisiä, jotka eivät näytä shettiksen selässä överisuurelta. Viimeistään kilpailuihin mentäessä luulisi tuomarin ottavan asiaan kantaa, jos pienellä ponilla on liian iso ratsastaja.

Näissä ylläolevissa kuvissa ratsastajat ovat mielestäni ihan ok. Otin vertailun vuoksi satulalliset ja satulattomat kuvat, jalat kuitenkin tulevat eri korkeudelle riippuen onko niitä jalustimia jalassa. Molemmat ratsastajat jos tuosta kasvavat, alkavat he olla liian pitkiä. Jalat eivät roiku niin alhaalla, että kolisisivat ponin etujalkoihin vaikka ne suoristaisikin kunnolla alas, eikä ylävartalo ole niin huomattavan pitkä että siitä olisi jotain haittaa.

Mielestäni kokonaisuutta täytyisi katsoa tarkemmin, eikä vain "no sun jalat on vähän pitkät, et voi mennä".  Jos  kuitenkin itsestä tuntuu, että poni on liian pieni tai istunta alkaa huonontua niin kannattaa vaihtaa isompaan, vaikka muiden mielestä olisi vielä sopiva selkään.

Pituudesta olen kuullut sellaisia "sääntöjä", että ratsastajan ylävartalon tulisi olla ponin kaulan pituinen ja sitten on liian pitkä, kun jalat ylttävät yli ponin polvien. Jälkimmäinen on kyllä fiksu sääntö, mutta tuosta ylävartalosta en sanoisi.. Shettiksillä on niin onnettoman lyhyet kaulat, että pienemmänkin ratsastajan ylävartalo voi olla pidempi. Tämäkin ratsastaja on tosi pikkunen ja silti ylävartalo on pidempi kuin kaula. En usko, että kukaan voisi sanoa tuota ratsastajaa isoksi ponilleen.

Painosta en osaa oikein sanoa paljoa mielipidettäni. 50kg on varmaan hyvä raja säännölliseen ratsastukseen isommalle shettikselle. Alle metriselle, nuorelle, vanhalle, huonokuntoiselle tai sirolle ponille tietysti vähemmän. Ponit varmasti alkaa itsekkin näyttää, kun on liikaa painoa selässä. Näin teki joskus Patekin. Se ei koskaan pukitellut ilman syytä ja liian painavan ratsastajan kanssa sen liikkuminen oli pelkkää pukkia jos yritti tehdä muuta kuin kävellä.

Satulalla ja ilman. Vaikka jalat tulevatkin ilman satulaa noin alas, ratsukko on mun silmään sopusuhtainen. (blogi)
Sama poni, sama ratsastaja. Ensimmäisen kuvan kokoinen ratsastaja olisi varmasti ihanteellinen, mutta harvemmin taitaa löytyä tuon kokoisia osaavia ratsastajia. Toisessa kuvassa alkaa olla turhan iso, läpiratsastukseen okei.
Joku ei halua oman poninsa selkään yli 30 kiloista ja se on ok, ei ketään voi pakottaakkaan laittamaan shettiksensä selkään omasta mielestä liian isoa ratsastajaa. Harvemmin vaan löytyy ketään niin pieniä ja vähänkään osaavia, joten mun mielestä ihmisten pitäisi miettiä tarkemmin vaihtoehtoja, jos ne ovat  liian "iso" ratsastaja (eli siis jos mielestäsi 40 kiloa on aivan liikaa isolle shettikselle, niin silloin joustat ja otat sen 40kg ratsastajan) tai sitten ponin seisottaminen tyhjänpanttina liikuttamatta. Tietty shettiksiä voi liikuttaa hyvin muutenkin kuin ratsastamalla, mutta se on aihe jo erikseen.

Jos ponin ratsuttaisi kunnolla osaavan pienikokoisen aikuisen tai nuoren toimesta ja sillä olisi katsottuna sopivat varusteet, olisi kaikille pikkuratsastajille varmasti mukavampaa aloittaa ratsastus näillä miniponeilla.

Eiköhän siinä ollut kaikki. Toivottavasti kukaan ei saanut sitä käsitystä, että haluaisin jättiratsastajia poneille, sitä en tarkoita :D Olisi kiva kuulla myös teidän mielipiteitänne kaikesta, mitä tähän postaukseen kirjoitin!
(blogi)
Gestüt Rosental
Postauksessa esillä oleviin kuviin on saatu luvat bloggaajilta/kuvaajilta!

28 kommenttia:

 1. Ihana blogi ja banneri <3 Liityin lukijaksi ;)

  http://mruggla.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Käyn katsomassa sunkin blogin :)

   Poista
 2. Todella hyvä postaus! Valitettavasti munkin hoitoponi (asuu harrastetallilla, jossa pidetään tunteja) jää välillä suht pienelle liikunnalle ja shettiksen tyyppinen poni (100 cm korkea hollannin tuonti risteytysponi) kun on niin sitten taas alkaa se pukittelu yms, poni kun on vielä tosi reipas muutenkin. Vielä kun tällä ponilla vakkaristi ratsastava tyttö kasvoi yli, niin ei sitten oikeen kukaan ratsasta kun kaikki sopivan kokosetpelkää kys ponia. Ite oon kans ylipitkä selkään, mutta onneksi maastakäsin pystyn liikuttamaan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Harmillista, että tosi monelle shetulle käy noin :( Sitten kun joku ratsastaisi, niin poni kekkuloi niin paljon ettei siellä lapsi pysy. Onneksi tosiaan pystyy liikuttamaan maastakäsin tai kärryiltä vaikka miten.

   Poista
 3. Tosi hyvin kirjoitat ja oon samaa mieltä. Mähän omasta mielestä oon Jampille hitusen pitkä, mut valmentajan kanssa ollaan asiaa pohdittu ja hän sanoi että voin vielä mennä mutta jos alkaa tuntua pahalta niin aika jättää ratsastaminen kys. ponilla. Kumminkin tässä tän vuoden lopun oon ponilla mennyt ahkerasti ja kisannut kun J alkoi olemaan parempi ja parempi, nyt kumminkin heppakuvioiden vaihduttaessa ei ylimäärästä aikaa niinkään ole ollut :/

  Mutta vielä kerran, hienosti kirjoitettu, hyvin oot löytänyt erilaisia kuvia ja tietoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sullekkin :) Tota on myös hyvä ajatella että jos tuntuu itsestä liian isolta, mutta muut sanovat sopivaksi, niin onko silti kovin mukava ratsastaa jos kokoajan pyörii mielessä olevansa liian iso tai ei pysty antamaan apuja kunnolla.

   Poista
 4. Samaa mieltä, hyvin kirjoitettu postaus! Itse vuokraan 110cm vankkarakenteista (ei lihavaa vaan sillä on ihan sellanen rakenne) shettistä ja itse olen n. 160cm & 45kg. En vuokraa ponia pelkästään ratsastukseen vaan olisi tarkoitus myös ajaa. Omistajan mielestä olen sopivan kokoinen ponille, niin myös valmentajan ja minustakaan ei tunnu pieneltä se poni. Ja musta noi pituusrajat on vähän turhan "liioteltuja", olen nähnyt monta 150 senttistä ratsastuskoulun 95 senttisen ponin selässä eikä oo näyttäny liian pitkältä edes. Ja sitä ponia kyllä haittaa paino enemmän kun pituus, tosin pituus vaikuttaa ratsastajan istuntaan. Itse käyn myös ratsastuskoulussa jossa menen isommillakin poneilla, eli istunta ei huonone paljoa kun sen pari-kolme kertaa kuussa shettiksellä ratsastelen. Tää oli vaan mun mielipide eikä kaikki välttämättä ole samaa mieltä. Mutta kiva postaus! (laitoin nyt uudestaan tän tähän postaukseen kun viimeks meni väärin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän sullekkin omistaja ja valmentaja sanoisi jos olisit liian iso ja noi mitat kuulostaa ihan hyvältä ylikorkean, ison shettiksen selkään :) Tietty aina vaikuttaa ponin ja ratsastajan rakenne; joku näyttää jo 145 senttisenä liian isolta shettikselle, kun taas joku on 155 senttisenä sopusuhtainen selässä.
   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 5. Totta koko postaus! Hyvin kirjoitettu ja on kyllä hienoja shettiksiä kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä tosi hienoja, kelpais mullekkin.. :D

   Poista
 6. Tää oli todella hyvä postaus enkä yhtään ihmettele, miksi Hippola jakoi tämän facebook-sivulleen! Tunnen monta ihmistä, jotka ovat kyllä pituudeltaan hiukan liian pitkiä shettiksille, mutta painonsa puolesta hyvän kokoisia(alipainoa reilusti). Mitä mieltä olet itse tällaisista ratsastajista? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, niin näköjään jakoikin :D Jos pituutta ei ole aivan liikaa (esim mun kokoinen ratsastaja on alle metriselle jo aikas iso..), on mun mielestä ihan ok ratsastaa jos on tarpeeksi kevyt. En lähtisi hyppäämään tai muuta sellaista, koska siinä varmaan horjuttaa poninkin tasapainoa.

   Poista
 7. Suomesta ei löydy riittävästi tarpeeksi taitavia shettiskokoisia nuoria. Ponitkin menee sitä myöten lähinnä lasten köpöttelykäyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on harmi :( Uskoisin sopivia ratsastajia olevan oikeasti enemmän, mutta oma veikkaukseni on, että harva sitten haluaa ratsastaa millään töppöjalkaponeilla jos on mahdollisuus "parempaankin".

   Poista
 8. Wau, todella hyvä postaus! En ole itse koskaan osannut ajatellakaan noin pitkälle asiaa :) Tosin itse olen jo reilusti yli ponimittojen, mutta tässä oli mielenkiintoinen aihe. Toivottavasti hamassa tulevaisuudessa ymmärrettäisiin myös shettiksien parasta!

  VastaaPoista
 9. Jes! Totta joka sana! En voi muuta kuin tuulettaa! Tässä oli postaus täynnä faktaa! Se on juuri noin, että shettikset leimataan pulleiksi ja äksyiksi pukkiponeiksi, eikä ikinä ajatella mitä on taustalla. Oikeanlainen käsittely ja koulutus pätee niin shetlanninponeihin kuin niihin isoihin hevosiin! Ne täytyy kouluttaa ihan samalla tavalla kuin muutkin ponit ja hevoset, eikä aliarvioida niitä vain koon perusteella. Nyt tekisi mieli antaa sinulle lämmin käden puristus, eipäs kun iso hali! Pistin siskonikin lukemaan tämän (hän on ollut aina juuri sitä mieltä että shettikset ovat vain pulleita äykkäreitä) ja hänkin totesi että täytynee muuttaa hieman näkökulmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia! :) Toivottavasti ihmiset alkaisivat ymmärtää, että shettikset tarvitsevat juurikin ihan samanlaisen koulutuksen, käsittelyn ja sopivat varusteet niinkuin isommatkin lajitoverinsa.

   Poista
 10. Shettiksistä tosiaan ajatellaan, että ne ovat itsepäisiä ja pukittelevat minkä ehtivät. Mikä vain hevonen tai poni voi olla itsepäinen ja pukitteleva, jos sitä ei kouluteta kunnolla! Tiedän lähemmin parikin shettistä, jotka ovat tosi kuuliaisia ja menevät oikein päin käynnissä ja ravissa, koska ne on koulutettu hyvin ja niillä on ratsastanut osaavat ratsastajat, eivätkä ne pukittele. Toki shettikset ovat myös ponimaisia, mutta niin ovat monet muutkin ponit. Ja sitten kun vähemmän osaava ei saa shettistä menemään, niin sanotaan "No se on shettis, tollasia ne on.". Shettisten pukittelu ja vaikea ratsastettavuus johtuu vain ja ainoastaan huonosta ratsutuksesta, tai sitten poni on jostain kipeä tai jokin muu on vialla ja se pukittelee sen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :( Oikeinpäin kulkeva shettis tuntuu olevan iso ihmettelyn aihe, kun niihin ei oikeen missään törmää. Samoin tuo pukittelu ja temppuilu on shettiksiltä hyväksyttävää koska "sen kuuluu olla niin", kun taas hevoselta aletaan yleensä heti tutkimaan syytä huonoon ratsastettavuuteen..

   Poista
 11. Hyvä postaus ja olen useimmissa asioissa ihan samaa mieltä, mutta noi painorajat. On tutkittu, että ihanteellinen ratsastaja ei olisi yli 15÷ hevosen painosta, eli esim. Mun 460kg pienhköllä pv:llä(hyväkuntoinen!) siis ihanneratsastaja olisi alle 70kg. Ratsastaja joka oli 20÷ hevosen painosta rasitti jonkin verran, mutta tulosten mukaan on kuitenkin vielä ok (=satunnaiseti/läpiratsastuksen merkeissä) ja siis tässä tapauksessa se olis 92kg. 25÷ painoa ja hevoset liikkuivat jo silmin nähden selkeästi huonommin (mun hevosella se olisi siis 115kg). Ja siis oikeasti "pitäis" painaa vielä vähemmän, sillä hevosen selässä on myös vaatteet + hevosen varusteet, jotka ainakin nyt talvisaikaan voi tehdä muutaman kilon lisää.

  Mutta alappa laskea noita shettiksille, jotka oikeesti painaa alle 200kg..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mun piti tuosta prosenttijutusta kirjoittaakkin! Se vaan, että kuinka löydät shettikselle 25kg ratsastajan joka osaa jotain..

   Poista
 12. Olipa oikein asiallinen ja hyvä postaus :) Muakin ärsyttää nää pituudesta meuhkaajat todella paljon. Olen itse juuri tasan 150cm ja omistan n.105cm ponin, joka myytiin mulle ratsastuskoulusta. Syynä oli se, ettei se totellut ketään pikkulasta ja hyvällä tuurilla aikustakaan. Mä olin kuitenkin sinnikkäästi sillä jatkanut ja jonkin ajan päästä siitä "ilkeästä" pikkuponista kuoriutui semmonen rauhallinen ja lempeä, joka oikein halusi syliin. Vieläkin se vähän ryttyilee nuoremmille, esim. pikkusiskolleni, muttei enää entiseen malliin.
  Mutta mullekkin tultiin sanomaan vaikka kuinka monet kerrat, että mun olis pitäny hankkia isompi poni ja jättää toi pikkunen pienemmille lapsille. Ja mä oon niin kyllästynyt selittämään, ettei se olis toiminu niin. Koska se vain vaatii ihmisen, johon se voi luottaa ja joka ei pelkää sitä. Ja harva mua paljon nuorempi oikeesti (oon siis itse 16) pystyy olemaan sellainen, etenkin, kun poni on epävarma itsekkin.
  Ja musta myös shettikset, niin kuin jokainen muukin poni, ansaitsee ihmisen joka ymmärtää ja on tarpeeksi osaava. En ehkä ole ihanteellisen kokoinen, mutta ainakin ihanteellinen ihminen :)
  Anteeksi pitkä tarina, mutta en voinut olla kirjoittamatta. Musta se on vaan niin surullista, että shettikset mielletään hankaliksi pikkulasten ratsuiksi, vaikka ne vain oikeasti tarvitsisivat vain ymmärrystä ja saman kohtelun kuin isotkin hevoset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, huomasinpas myöhässä tän. Uskoisin, että ton mittasena olet ihan hyvänkokoinen noin isolle shettikselle! Niinhän se on, että yleensä huonosti käyttäytyvällä shettiksellä on jotain pielessä. Ei ne turhaan ole ilkeitä :(

   Poista
 13. Oonko liian iso shettiksille sun mielestä kun oon 160cm tasan ja painan 39kg? Meen 98-105cm shetuilla. Eniten yli 100cm shetuilla. Ite en tunne että olisin liian pitkä tai mitenkään haittaa istuntaa omastamielestäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tositosi hoikka oot, joten painon puolesta ei ongelmaa. Pituudesta en oikeen osaa sanoa, varmaan siinä ja siinä noille isommille, yli metrisille :) Kävin kyllä blogistas katsomassa pari kuvaa, etkä sä mun mielestä mikään jättiläinen siellä selässä ole!

   Poista
 14. Todellakin samaa mieltä! Ennen en niin ajatellun vaan olin silleen no eiks shettisten kuulu olla vähän pyöreitä ja nyt säällä kun säällä omaa ylläpito shettistä liikuttamassa itse alan kyllä olla jo vähän turhan iso mutta noin parikertaa viikossa ratsastaen ja loput sitten muuta tehden on poni jaksanut ihan hyvin.

  VastaaPoista
 15. Tosi hyvä postaus ja täyttä faktaa (:

  VastaaPoista